Ontstaan van de naam "Bisschophoek" in Koekelare

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Na De Mokker is de Bisschophoek de belangrijkste wijk van Koekelare.

Op de Bisschophoek heeft nooit een bisschop gewoond maar toch heeft het bisdom Brugge heel veel te maken met de huidige naamgeving: van 1560 tot 1799 was deze uitgestrektheid, ruim 21 hectaren groot, eigendom van het bisdom Brugge. Eind 18e eeuw werd het door de Franse Republiek verbeurd verklaard en op 28/01/1799 openbaar als "zwart goed" in Brugge verkocht.

Lange tijd is de Bisschophoek een geduchte, maar ook beruchte wijk geweest. Zij boezemde ontzag in omwille van de beroemde "kokkinnen voor rouw en trouw" en de vele kantwerksters die prima werk afleverden. Maar anderzijds was het ook een beruchte wijk: hardwroetende mensen die, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, werkten voor "een bete brood". Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Bisschophoek een nest van de witte brigade. Jan Formesyn (1899-1984) was de bevelhebber in Koekelare van het Geheime Leger.

In de voorbije jaren kreeg de Bisschophoek een opmerkelijke face-lift: heel wat huizen werden door de bewoners zelf vernieuwd, er staat sinds 1973 een tempeltje van de "Vrije Evangelische Gemeente Koekelare", er is de vrije radiozender "Kompas" die dag en nacht muziek en info over Koekelare, het Houtland en de kuststreek verspreidt.....

Collectie:
Krantnaam

Het Volk

Dag
18
Maand
7
Jaar
1989
Onderwerp

De naam "Bisschophoekstraat"

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - De Mokker - Bisschophoekstraat

Organisatie
Personen

Dereeper Triphon, Decru Achiel, Decru Willy, Formesyn Jan, Lanszens Patrick

Locatie
-