Koekelaars oud-strijder Charles Vermeersch publiceerde zijn frontervaringen in het boek "Vier jaar loopgrachten"

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Charles Vermeersch werd in Ichtegem geboren op 22/09/1890 als tweede oudste in een gezin van 10 kinderen, moest al vanaf zijn 12 jaar gaan werken om in de behoeften van het grote gezin te kunnen voorzien en werd losse arbeider in de omgeving. Hij huwde op 31/12/1918 met een weduwe met één kind die haar man verloren had in de slag aan de Marne. Samen kregen ze nog 6 kinderen en momenteel woont de 92-jarige Charles in bij zijn dochter Martha in de Ichtegemstraat 99 te Koekelare.

Vier jaar vóór hij trouwde brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd hij op 24-jarige leeftijd opgeroepen om in het Belgisch leger te dienen tegen de Duitsers. Hij had ook al gedurende 18 maanden zijn militaire dienstplicht vervuld. De eerste aanval van de Duitsers die hij zelf meemaakte was in de omgeving van Tienen.

Charles liet zijn legerervaringen optekenen door zijn neef U. Naert uit Eernegem en hij kan heel gedetailleerd het vervolg van de verschillende veldslagen vertellen. Het boek "Vier jaar loopgrachten" biedt de lezer een goed beeld van wat een oorlog met zich meebrengt.

Charles heeft acht "frontstrepen" ontvangen en één ere-decoratie tijdens de oorlog. Achteraf ontving hij nog onderscheidingen van verschillende officiële instanties.

Voor Charles, die in totaal 6,5 jaar soldaat geweest is, is één zaak duidelijk: Nooit meer oorlog!

Collectie:
Krantnaam

Het Nieuwsblad

Dag
30
Maand
8
Jaar
1983
Onderwerp

Boek "Vier jaar loopgrachten"

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare

Organisatie

Charles Vermeersch

Personen

Vermeersch Charles, Naert U.

Locatie
-