Koekelare: toewijding van de gemeente aan het Heilig Hart van Jesus.
Koekelare: toewijding van de gemeente aan het Heilig Hart van Jesus.

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Op zondag 3 juli 1955 werd onder massale (ook buitengemeentelijke) belangstelling de gemeente Koekelare aan het heilig Hart toegewijd. De Markt was omgetoverd in een driebeukige bloemenkathedraal. Op het einde van dezelfde maand volgde de installatie van brouwer Etienne Lootens tot burgemeester, opnieuw met een enorme opkomst. Beide manifestaties waren de laatste hoogtepunten van een openbaar, katholiek getuigenis. Nadien deemsterde de kerkelijke invloed op het politieke en maatschappelijke leven snel weg.
De toewijding aan het heilig Hart liet zijn sporen na: in het gemeentehuis zit de gedenksteen aan die ceremonie gemetseld en in het koor van de Sint-Martinuskerk prijken de drie tweeledige glasramen die de gemeente schonk. Dergelijke toewijding kwam (vooral in West-Vlaanderen) vaak voor. Die traditie begon na de Eerste Wereldoorlog en kreeg na de Tweede nog een vervolg. Tot in de jaren 1950 schaarde bijna de hele bevolking zich achter dergelijke gebeurtenis. Ook de liberale oppositie keurde unaniem de betaling van de glasramen goed.
Straatcomités gevormd eind 1954 traden in januari 1955 in actie. Op een maand tijd haalden ze 54.419,70 frank (of 1.349 euro) aan giften van de inwoners bijeen. Onder de algemene leiding van oud-schoolhoofd Jozef Bulcke (11) vervaardigden ze een miljoen papieren rozen. Die dienden om 30 kilometer guirlandes op te hangen aan de 300 masten in de hoofdstraten van het centrum en de Mokker. Elke straat had zijn specifieke kleuren. Aan de invalswegen torenden zes erepoorten van acht meter hoog. Het sluitstuk vormde de driebeukige bloemenkathedraal op de markt.
Door de massale publiciteit zakten een 2.000 heilig-hartenbonders uit heel Vlaanderen naar Koekelare af. Met 50 afdelingsvlaggen stapten ze in de stoet op. Toenmalig bisschop Emiel-Jozef De Smedt ging de plechtigheid op het Marktplein voor. De gemeentelijke overheid en het inrichtend commité namen plaats op de eerste rij, raadsleden 1. Firmin Willaert, 2. Achiel Bryon , 3. Désiré Depoorter, 4.gemeentesecretaris Omer De Vlieger, 5. schepen August Jongbloet, 6. schepen Louis Jonckheere, 7. burgemeester Etienne Lootens, 8. Cyriel Costenobele, 9. x x, 10. x x , 11. Jozef Bulcke en 12. Henri Vanbaelenberghe.

Collectie:
Bewaarplaats

Feest 13F-01K 68Historisch-Archeologisch Documentatiecentrum (HADOC) Koekelare

Eigenaar
Formaat

9 cm x 12 cm

Kleur

zwart-wit

Staat

**** goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur

Crevits Maurits, Koekelare

Uitgever
Drukker
LandRegio
Gemeente

Koekelare

DeelGemeente

Koekelare

Gehucht
Personalia
Straten

Sint-Maartensplein

Periode

1945-1959

Datering
0
Informatiebron

kalender Spaenhiers 2005

Getuige
Inventarisnummer

LME00295