Huldebetoon Ary Sleeks en Urbain Van de Voorde te Brugge

Volledige weergave

Tags: Huldiging

Gegevens van deze media

De Vereniging van Westvlaamse Schrijvers bracht in Brugge hulde aan twee bekende Vlaamse letterkundigen: Ary Sleeks en Urbain Van de Voorde, dit in aanwezigheid van een groot aantal letterkundigen en folkloristische schrijvers.

De bijeenkomst werd vlot geleid door Raf Seys, actieve secretaris van de Vereniging van Westvlaamse Schrijvers en Jan Vercammen nam de taak op zich door in een kort referaat het werk van de twee gehuldigden aan de vergadering voor te stellen en kaderde hun werk in het geheel van de Vlaamse letteren.

Ary Sleeks (75 jaar) was gedurende 25 jaar werkzaam in Wallonië en stelde Nederlandstalige en Engelse handboeken samen voor het middelbaar onderwijs aan Waalse scholen. Hij publiceerde ook een aantal romans en novellen, verzamelde heemkundige schatten (eens hij terug was in Oostende) die hij openbaar maakte in verschillende zeer pittige geschreven werken over dialect, volksgebruiken van onze kustkoningin.

Urbain Van de Voorde (70 jaar) heeft een grote rol gespeeld in de Vlaamse literatuur en schonk de Vlaamse letteren een aantal diepgepeilde en klassiek verwoorde gedichten en essays en was jarenlang criticus voor literatuur en plastische kunsten.

Eén van de hoogtepunten van deze bijeenkomst was de overhandiging door Raf Seys van een "liber amicorum" aan de twee gevierden. Deze fraai ingebonden huldeboeken bevatten getuigenissen en sympathiebetuigingen van een 70-tal Vlaamse kunstenaars, in hoofdzaak schrijvers en ook enkele plastische kunstenaars. Ook een erediploma en erepenning werd door dichter Albe, als afgevaardigde van de raad van beheer van Sabam, aan hen overhandigd.

Tot slot richtten Ary en Urbain een ontroerd dankwoord tot alle aanwezigen en in het bijzonder tot de inrichters van deze feestelijke literaire zondag.

Collectie:
Krantnaam

Het Brugs Handelsblad

Dag
7
Maand
12
Jaar
1963
Onderwerp

Huldiging Ary Sleeks en Urbain Van de Voorde

Gemeente

Brugge

Plaats

Brugge - muziekconservatorium

Organisatie

Vereniging van Westvlaamse Schrijvers

Personen

Sleeks Ary, Van de Voorde Urbain, Matthys Marcel, Brulez Raymond, Liedel Frank, van Gavere Marnix, Albe, Inghelram Daan, Weyts Staf, De Wispelaere Paul, Vermeersch Gerard, Durnez Gaston, Scarphout Ria, Vander Hoeven Jan, Penninck Jozef, Stalpaert Hervé, Seys Raf, Vercammen Jan, Deroo Maurits, D'Hondt Christiane, Watelle Nica, Peperstraete Marja, Wittebolle, Margot André, Piers Jan, Devriendt Maurits, Vanden Broele

Locatie
-